Nietolerancje i alergie pokarmowe

Nietolerancje i alergie pokarmowe

Większość z nas przynajmniej raz w życiu będzie miała jakieś dolegliwości po spożyciu pokarmu. Czasem jednak objawy te mają charakter powtarzalny – wiemy, że spożycie określonego pokarmu spowoduje wystąpienie pewnych tych samych objawów. W takich sytuacjach można powiedzieć że mamy nietolerancję pokarmową. Przyczyn nietolerancji pokarmowej może być wiele. Niektóre są związane z pokarmami, które spożywamy, inne leżą po stronie naszego organizmu. Jeśli nietolerancja pokarmowa jest spowodowana reakcją układu immunologicznego (odpornościowego) naszego organizmu na spożywany pokarm to wówczas jest to alergia (uczulenie) pokarmowa. Nietolerancje i alergie pokarmowe to nowy narastający problem. Nietolerancję pokarmową może mieć nawet ponad 20% społeczeństwa. Alergię pokarmową 5-8%.

Nie każda nietolerancja jest alergią pokarmową

Co może powodować nietolerancję pokarmową? Przyczyn jest wiele i znalezienie ich jest czasochłonne. Może nią być wspomniana reakcja immunologiczna naszego organizmu na pokarm, czyli alergia pokarmowa, która może być zależna od przeciwciał jak i od reakcji komórkowych. Przyczyną czasem są choroby i zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego. Mogą też być związane ze spożywanymi pokarmami i zawartymi w nich naturalnymi związkami biologicznie czynnymi. Dodatki do pokarmów, sposób konserwowania i przechowywania a także przygotowania potraw mogą być również być przyczyną nietolerancji pokarmowych, podobnie jak wiele innych czynników takich jak styl życia, używki, leki i choroby współistniejące. Zdiagnozowanie przyczyn pozwala na ich eliminacje i poprawia komfort życia pacjenta.